Verzendkosten €6,95                                         vóór 15.00 uur besteld, volgende werkdag geleverd

PETG, PLA en afbreekbaar filament



Welk 3D printer filament past

bij jou?

PLA 3D Filament

PLA HR Plastic 
(Poly Lactic Acid)

PLA wordt gemaakt van zetmeelrijke planten en is een thermoplast. De planten waar het van gemaakt wordt zijn bijv. mais en suikerriet of suikerbiet. Hierdoor belast PLA het milieu een stuk minder dan bijv. ABS filament. Dit wordt namelijk vervaardigd uit fossiele brandstoffen. PLA is wereldwijd gezien het meest favoriete filament,, het is namelijk eenvoudig om mee te printen.

Het PLA HR filament wat wij leveren wordt in Nederland geproduceerd. Bij de keuze voor de grondstoffen is rekening gehouden met drie belangrijke eigenschappen van het eindproduct,
namelijk de sterkte van de print, een goede laaghechting en de toevoeging om het PLA hittebestendig te maken.
Deze eigenschappen zijn voor ons essentieel en zorgen ervoor dat het geen standaard PLA is.

Het productieproces is zo ingesteld dat het PLA continu gemonitord wordt op de diameter. De tolerantie van PLA is 0.05 mm, van dit PLA HR valt de tolerantie zelfs binnen de 0.02 mm.

Er is mogelijkheid tot het testen van het filament, ga naar onze shop om het PLA (samples PLA) in de gewenste kleur aan te schaffen en uit te proberen. 

PETG 3D filament

PETG (Poly Ethyleen Tereftalaat Glycol)

PETG bestaat uit het materiaal PET en dat wordt gebruikt voor de productie van petflessen. Het voordeel van PETG is dat het erg sterk en flexibel is, en het geeft geen nare geuren af. Het heeft daarnaast ook een hoge dichtheid, dit zorgt ervoor dat het waterafstotend is. Met PETG filament kun je elk gewenst object printen. 

Met trots introduceren wij ons PETG filament. Tijdens de ontwikkeling van het filament verbaasden wij ons eerlijk gezegd over de perfecte printkwaliteit.


Met deze PETG is bijna net zo makkelijk te printen als met onze PLA en kan na printen, zonder extra behandeling, tegen een temperatuur van 70°C. De PETG heeft dezelfde sterkte als PLA namelijk 50 MPa. PETG is iets flexibeler en daardoor minder bros,  hierdoor kan PETG beter tegen wisselende belasting. Het filament heeft een prachtige hoogglans wat terug te vinden is in de print. De krimp van PETG ligt tussen 0,3 en 0,6%. Dit is erg gunstig.  Warping is dan minimaal.

Er is mogelijkheid tot het testen van het filament, ga naar onze shop om het PETG (samples PETG) in de gewenste kleur aan te schaffen en uit te proberen. 

Afbreekbaar 3D Filament

Bio - Polymeer

(natuurlijk afbreekbaar)

Jama3D is bezig met de ontwikkeling van een nieuw filament. Dit doen wij samen met onze Nederlandse producent. 

Het Bio filament is 100% afbreekbaar,  dat houdt in dat niet alleen het polymeer maar ook het pigment afbreekbaar is. Gooi je print in de natuur en het vergaat na een paar maanden.
De eigenschappen van dit filament zijn te vergelijken met ABS. Alleen is Bio polymeer een meer verantwoorde keuze. 

Nog even geduld, er wordt momenteel hard gewerkt aan de ontwikkeling van dit product, de resultaten en eerste testen zijn hoopgevend. Zodra alles positief is, zullen we dit nieuws met iedereen delen.

Productieproces

Hieronder is een schematische weergave van de machine waar het filament wordt geproduceerd.

Na het mengen van de kleurstof met het granulaat wordt het mengsel in de hopperdroger gedaan, hier wordt het gedroogd. In de extruder 'smelt' het granulaat, wordt het gehomogeniseerd en naar de spuitkop getransporteerd. De gesmolten kunststof wordt vervolgens door 2 koelbaden geleid waar het tot filament gevormd wordt. Na het afkoelen wordt het overtollige water weggeblazen en wordt het filament gedroogd. Na droging wordt de diameter nauwkeurig en online gemeten. Het signaal van deze meting wordt gebruikt om de extruder bij te regelen.
Vervolgens wordt het filament op de spoel gewikkeld.

Kwaliteit Jama3D prints

PLA hittebestendig maken?

Wil je je print in de auto gebruiken waar het 's zomers behoorlijk warm kan zijn of wil je printeronderdelen gemaakt hebben die bloot kunnen staan aan hogere temperaturen? Dan  kun je deze PLA hittebestendig maken door het een warmtebehandeling te geven.
De warmtebehandeling houdt in dat je je print gedurende 2 tot 3 uur op een temperatuur van minimaal 60°C houdt. Dit is nodig om de PLA van de Amorfe fase naar de Semi kristallijne structuur te brengen. Verwarmen kan op verschillende manieren. In heet water bijvoorbeeld of in de oven. Er zijn vast nog meer mogelijkheden.

Let op: Tijdens de warmtebehandeling is je print net zo gevoelig voor vervorming als ieder ander PLA. Het is belangrijk dat je je print zo veel mogelijk ondersteunt. Een bewezen goede methode waarbij de print onvervormbaar is, is om je print volledig op te sluiten in een bak met zand. In dit geval mag de temperatuur zo'n 90 °C zijn. Denk hierbij wel aan voldoende opwarmtijd.